Huis verkoopklaar maken, bespoedigt dat de verkoop? - De Bree Makelaardij

Huis verkoopklaar maken, bespoedigt dat de verkoop?
Zodra je hebt besloten om je woning te verkopen, dan is de eerste vraag over het algemeen bij welke makelaar je woning te koop zal zetten. De verkoopmakelaar neemt bijna het hele verkooptraject uit handen, wat natuurlijk hartstikke veel tijd scheelt! Maar zou je zelf ook iets kunnen doen om de verkoop van je woning te bespoedigen? Daar kunnen we volmondig JA op antwoorden. Bij de Bree Makelaardij zeggen we altijd: “De verkoop valt of staat door de presentatie van een woning!”

Waarom is de presentatie van je woning zo belangrijk?
Het meest voor de hand liggende argument is uiteraard, dat een goede weergave van je woning ervoor zorgt dat geïnteresseerden je woning willen gaan bezichtigen. Om een zo groot mogelijke doelgroep voor je woning te bereiken, is het vooral belangrijk om te beseffen dat smaken ook daadwerkelijk verschillen. Daarbij komt kijken dat mensen het over het algemeen ontzettend lastig vinden om te visualiseren. Daar bedoelen we mee dat de geïnteresseerden heel graag een voorstelling maken van jouw huis, maar met hun eigen woonstijl en meubilair. Waar je zelf wellicht een duidelijke voorkeur hebt voor hele uitgesproken kleuren op de wanden, die hoogstwaarschijnlijk heel mooi in het geheel passen, maar door de wanden licht te houden komt de ruimte vaak beter tot zijn recht. Heb je je meubilair in een diagonale opstelling staan of staat er een grote stoel in een looppad, dan maak je niet optimaal gebruik van de ruimte. Of je hebt die prachtige L-vormige bank voor de grote raampartij staan en daar hangen ook nog eens luxaflex en gordijnen voor, dan kun je je voorstellen dat de lichtinval ook niet optimaal is en dat is zonde! Veel lichtinval zorgt voor ruimtelijkheid en dat is iets wat je echt wilt benadrukken.

Zorg dat de ruimtes met de grote uitgaven op orde zijn?
Daar bedoelen we mee dat de badkamer, keuken en de vloeren over het algemeen de grootste kostenposten zijn en ook de eerste elementen die mensen willen personaliseren. Je zou dus kunnen overwegen om de kleur van je keukenkastjes over te (laten) schilderen in een neutrale kleur, maar denk ook aan het vervangen van sterk verouderde keukenapparatuur. Heb je een mooie licht eikenhouten vloer op de grond liggen, maar er zitten donkere plekken op de plaatsen waar veel gelopen wordt? Dan zou je de vloer opnieuw kunnen laten schuren en in de was zetten. De vloer ziet er dan weer als nieuw uit! Stel je hebt een zeer gedateerde kleine badkamer en je hebt de financiën om de badkamer eventueel low-budget te renoveren en restylen, dan kan dat echt de investering waard zijn. Maar de wandtegels goed schrobben, een nieuw douchegordijn en nieuwe kitnaden kunnen ook wonderen doen!

5 extra praktische tips om je woning verkoopklaar te maken!

1. Persoonlijke accessoires
Berg zoveel mogelijk persoonlijke spullen zoals persoonlijke woonaccessoires foto’s van het gezin en de kindertekeningen op de koelkast op. Zoals we al eerder opnoemden een kijker wil graag makkelijk een voorstelling kunnen maken van hun eigenwoonstijl in de woning, dus zorg voor een zo’n neutraal mogelijke uitstraling.

2. Opruimen & schoonmaken
Een grote schoonmaak is altijd prettig en nu heeft het nog eens extra nut! Met een verhuizing in het vooruitzicht is dit ook een perfect moment om je huis qua opruimen en weggooien eens goed onderhanden te nemen. Dus is jouw zolderruimte met recht een “rommelzolder”, sorteer de spullen die je graag wilt houden en overweeg om deze te stallen in een externe bergruimte. Zeker als de zolderruimte zich er uitstekend voor leent om 1 of misschien wel 2 extra slaapruimtes te creëren!

3. Reparaties
Zijn er kleine onderhoudsklusjes die altijd uitgesteld werden? Dan is dit het moment om deze uit te gaan voeren. Denk aan de plinten die loszitten, de deurklinken die aangedraaid moeten worden en een thermopane raam die lek is. Dit zijn allemaal punten van aandacht die bij een kijker al snel tot een grotere optelsom van “gebreken” leiden. En dat zou zonde zijn.

4. Zorg voor een frisse geur in de woning
Maar ook hier is het essentieel dat het een neutrale geur is. Zorg er vooral voor dat er geen rook- of etenslucht in de woning hangt. De trouwe viervoeters hebben vaak ook een bepaalde geur, dus lucht de woning even goed door. Verwijder eventueel de kattenbak of de hondenmand. Het gebruik van een luchtverfrisser kan ook heel goed bijdragen aan een aangename geur in de woning.

5. de eerste indruk
Een eerste indruk kun je maar één keer maken. Het is een cliché maar ook bij de verkoop van een woning is dit harstikke waar! Dus bekijk nog eens kritisch het houtwerk van je kozijnen en een bezoek van de buitenschilder draagt natuurlijk bij aan de onderhoudsstaat van de woning. Zeem je ramen aan de binnen én buitenkant. En neem de tuin nog een goed onderhanden. Hoe netter, hoe beter!

Mocht je het toch fijner vinden dat een verkoopstylist je extra voorziet van tips en trucs, dan horen we dat graag! Voor mee informatie kunt u ons bereiken op het telefoonnummer:
075 2020390 of per mail info@debreemakelaardij.nl