De Bree Makelaardij Starterscoach | Het starters stappenplan

STARTERSCOACH | HET STARTERS STAPPENPLAN

Starterscoach | Info voor starters m.b.t. het kopen van een woning

De starterscoach helpt je graag bij de aankoop van je eerste woning!

Je eerste huis kopen, spannend! Wat staat je allemaal te wachten? Wat is de beste volgorde van de te nemen te stappen? En wie heb je nodig tijdens het traject? Zomaar wat vragen die we graag even voor je beantwoorden.

Hoeveel hypotheek kun je krijgen?
Bij aanvang van je zoektocht naar jouw ideale koopwoning is het belangrijk te weten hoeveel je te besteden hebt. Een berekening hiervan kun je doen op de website van onze hypotheekadviseur, Zaans Hypotheekhuis: http://www.zaanshypotheekhuis.nl

Een geschikte koopwoning zoeken
Zodra je weet hoeveel je te besteden hebt en hoeveel maandlasten hiermee gemoeid zijn, kun je koopwoningen binnen jouw budget gaan zoeken. Wellicht hebben wij jouw ideale koopwoning al in ons aanbod, zo niet, helpen we je graag zoeken.

Huis bezichtigen
Als je een koopwoning hebt gevonden die je interessant lijkt, is het tijd om een afspraak te maken voor een bezichtiging. Wij kunnen als aankoopmakelaar met je meegaan naar de bezichtiging. Onze ervaring en expertise kan je helpen een woning goed te beoordelen. Allerbelangrijkste is echter dat een woning goed aanvoelt.

De waarde van je koopwoning bepalen
Woningen die te koop staan hebben een vraagprijs, het is echter aan jou om te bepalen hoeveel je bereid bent te betalen. Een openingsbod, bied je boven of onder vraagprijs en wat is je maximale bod? Laat je hierover adviseren door je eigen aankoopmakelaar; wij zullen altijd eerlijk zijn over het best haalbare bij de koop van je eerste woning.

Een bod uitbrengen op de koopwoning van je keuze
Er zijn twee mogelijkheden wanneer je een bod doet op de koopwoning die je voor ogen hebt: je gaat onderhandelen over de prijs of je brengt meteen een eindbod uit. Je kunt altijd bieden onder voorbehoud van financiering, en onder voorbehoud van een bouwkundige keuring. Ook is het verstandig bij bieden gelijk een gewenste opleverdatum aan te geven. Laat je over deze zaken adviseren door je aankoopmakelaar.

De koopakte ondertekenen
Als jij en de verkoper een prijs zijn overeengekomen voor de koopwoning is het tijd om een voorlopige koopakte te tekenen. De koopakte is het document waarin de verkoper en de koper de afspraken omtrent het kopen van de woning vastleggen. Deze koopakte wordt ook wel de voorlopige koopakte genoemd, omdat er ontbindende voorwaarden omtrent financiering en een bouwtechnische keuring in opgenomen kunnen worden.

Hypotheek afsluiten
Pas als er een prijs overeengekomen is, is het tijd om daadwerkelijk een hypotheek af te sluiten. Een onafhankelijke hypotheekadviseur zal je hierin kunnen begeleiden, en de beste hypotheek en het beste aanbod voor je vinden. De Bree Makelaardij adviseert hiervoor contact op te nemen met Zaans Hypotheekhuis.

Voor de hypotheek een feit is, kan het zijn dat je een bouwkundige keuring nodig hebt. Een woningtaxatie is voor een hypotheek een vereiste. De Bree Makelaardij kan beide voor je verzorgen.

Ook in de laatste stap van het proces, de gang naar de notaris voor de overdracht, begeleiden we je.

Na het lezen van deze tips meer vragen, of hulp nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op. We bespreken graag of we jouw aankoopmakelaar mogen worden.

Vragen over een huis kopen?

Wat betekent kosten koper?

Dit zijn de kosten die de overheid hangt aan de overdracht van een woning.

Hieronder valt: de overdrachtsbelasting (2%), de kosten van de notaris en de kosten van de kadastrale inschrijving.

Wanneer ben ik in onderhandeling?

Zodra de verkopende partij reageert op uw bod door een tegenbod te doen, ben je in onderhandeling. Geeft de verkopende makelaar aan dat hij je bod met de verkopende partij zal bespreken, dan ben je nog niet in onderhandeling.

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Bij het kopen van een huis kan de koper ontbindende voorwaarden laten opnemen in de koopovereenkomst om de kans te waarborgen dat de koop ontbonden kan worden als aan de gestelde voorwaarden niet wordt voldaan. Ontbindende voorwaarden hebben veelal betrekking op het verkrijgen van financiering, Nationale Hypotheek Garantie en een bouwtechnische keuring.

Heb je een vraag, mail ons!






    Meer informatie over hypotheken?