Waarom een NVM-aankoopmakelaar inhuren?
Dat is een vraag die ons regelmatig gesteld wordt en die beantwoorden we uiteraard graag! Het lijkt gebruikelijker te zijn om alleen als verkopende partij een makelaar in de arm te nemen. De verkoopmakelaar neemt het hele verkoopproces uit handen, waaronder de onderhandeling en zorgt er daarbij voor dat daar de beste prijs uitkomt. De makelaarskosten zijn voor de verkopende partij en hij behartigd logischerwijs echt alleen hun belangen!
Een huis vind je met je hart, maar koop je met je verstand!
Soms is er sprake van liefde op het eerste gezicht als je een woning bezichtigd. Je stelt je al voor dat je met je gezin in de winterperiode heerlijk bij de openhaard zit of de gezellige BBQ-middagen met vrienden en familie in de grote tuin op het zuiden! Een nieuwe woning koop je over het algemeen met de intentie om daar voor langere periode te wonen of misschien wel voor altijd! Dat is nogal een grote beslissing, waar een heleboel gevoel bij kijken en dan kan het zijn dat die roze bril je beeld een beetje vertroebeld. Hoe mooi het huis ook is en dat hij aan al je woonwensen voldoet, neemt niet weg dat je daar ook persé de hoofdprijs voor hoeft te betalen. En hoe vervelend zou het zijn na aankoop, dat de wanden niet geïsoleerd zijn of dat het dak lek blijkt te zijn. Daar gaan je vers gestucte wanden en wit gesauste plafonds!
Onderzoeksplicht koper, wat houdt dat in?
De verkopende partij heeft een informatieplicht, wat inhoudt dat zij alle relevante informatie m.b.t. woning kenbaar moet maken. Echter heeft de aankopende partij te maken met de onderzoeksplicht. Doe je dit niet of niet grondig genoeg, dan kan het zijn dat je na aankoop met vervelende verrassingen geconfronteerd wordt, waar je geen zaak meer van kunt maken. Wij zorgen ervoor dat we aan alle eisen van de onderzoeksplicht wordt voldaan.
Wat doet een NVM-aankoopmakelaar precies?
Een verkopendepartij laat zich heel regelmatig begeleiden door een verkoopmakelaar door het hele verkoopproces, maar de kopende partij doorloopt toch ook nagenoeg hetzelfde traject? Welke stappen doorloop je tijdens een aankoopproces en wat neemt de aankoopmakelaar allemaal uit handen?
- De woonwensen in kaart brengen:
Tijdens de kennismaking gaan we jouw woonwensen in kaart brengen. Waar moet je droomhuis allemaal aan voldoen? Wil je een instapklare woning of ben je juist een echte klusser. Wil je in het bruisende gedeelte van de stad wonen of gaat je voorkeur uit naar een landelijker gelegen gebied?
- Zoekprofiel;
Nadat we uw woonwensen geïnventariseerd hebben, maken we een persoonlijk zoekprofiel voor u aan. Deze is gekoppeld aan de NVM-database waarin alle woningen staan die zich op de woningmarkt bevinden. Dan is een match zo gemaakt!
- Bezichtigen & extra onderzoek
Wij regelen de bezichtigingen en begeleiden je daarin. We inspecteren de woning en beoordelen de bouwkundige staat van de woning. Nu kunnen we ook goed beoordelen of de vraagprijs de juiste is. Indien nodig regelen we een bouwkundige keuring en we raadplegen o.a. het kadaster en controleren we alle relevante informatie zoals het eigendomsbewijs, stukken van de Vereniging van Eigenaars, de lijst van zaken en publiek rechterlijke zaken.
- Onderhandeling:
Dit is het gedeelte waarin we uitblinken en dit is echt onze expertise. Het doel is uiteraard om je droomhuis aan te kopen tegen zo’n gunstig mogelijke prijs. Samen bepalen we de onderhandelingsstrategie en bepalen we de ontbindende voorwaarden. Wij onderzoeken of er nog sprake is van speciale clausules, boetbedingen en we kunnen u adviseren over de notaris keuze.
- Koopcontractafhandelingen:
Je droomhuis komt steeds dichterbij, maar ook bij het ondertekenen van de koopovereenkomst moeten we uiterst oplettend blijven. Wij controleren de koopovereenkomst nauwkeurig, maar dat geldt ook de notariële akte van levering en de afrekening. We zorgen ervoor dat alles duidelijk voor je is.
- De Woningoverdracht:
We kunnen je nu bijna feliciteren met je nieuwe woning! Eerst voeren we de eindinspectie uit en controleren we of de verkopende partij zich aan de afspraken heeft gehouden. We gaan samen naar de notaris voor de notariële overdracht en daar mogen we je de sleutels overhandigen. Gefeliciteerd met je nieuwe woning!
Wat kost een aankoopmakelaar?
Zo zie je maar dat de gevolgen van onvoldoende onderzoek doen naar een woning of onervarenheid je erg veel extra geld kan kosten. Dat geld kun je natuurlijk veel beter steken in die nieuwe droomkeuken! Aangezien je maar een paar keer in je leven een nieuw huis koopt, kan het je veel tijd en geld schelen om toch te investeren in een aankoopmakelaar. We durven met zekerheid te zeggen dat de investering in een aankoopmakelaar er één is die zijn geld zelf weer oplevert en in veel gevallen je nog duizenden extra euro’s zou kunnen besparen!
De aankoopmakelaars van de Bree Makelaardij Zaanstad begeleiden je heel graag tijdens het hele aankoopproces. Neem vrijblijvend contact met ons op en wie weet overhandigen we je heel binnenkort de sleutels van je nieuwe thuis!