Wat betekent onder bod? - De Bree Makelaardij

Wat betekent onder bod?
Zodra je in de fase bent gekomen om een huis te kopen of je woning te verkopen, dan zal je merken dat beide trajecten een hoop vragen op kunnen roepen! Omdat je met beide trajecten niet dagelijks te maken hebt, sterker nog dat zal misschien 1 á 2 keer in je leven voorkomen, leggen wij in het stappenplan verkoopen stappenplan aankoop stap voor stap uit hoe beide processen zullen verlopen. Één van de vragen die we bij de Bree Makelaardij regelmatig krijgen is wat “onder bod” betekent. Op bijvoorbeeld onze website of op Funda zie je dit soms onder een woning staan. Hoe dit in zijn werk gaat, leggen we graag aan je uit!

Onder bod, er is sprake van een hele serieuze gegadigde.
Een woning die te koop aan wordt geboden, vind je dus terug op onze website en op Funda. Wanneer de status “onder bod” erbij vermeldt staat, dan betekent dat er een serieuze gegadigde is voor de desbetreffende woning. Wanneer ben je nou een serieuze gegadigde?Als je een bod hebt gedaan op een woning en je hebt ook een tegenvoorstel van de verkopende partij ontvangen. Dan zijn jullie officieel in onderhandeling met elkaar. Echter betekent dit niet dat de woning al daadwerkelijk verkocht is.

Een woning is onder bod, maar ik wil toch de woning bezichtigen. Mag dat?
Jazeker! Maar wel met de kanttekening dat indien we al in een ver gevorderd stadium zitten, we je dan liever door zullen verwijzen naar een soortgelijke beschikbare woning, om zo eventuele teleurstelling te voorkomen. Maar mocht dat niet het geval zijn, dan mogen er evengoed bezichtigingen plaats vinden. Er is immers nog geen handtekening onder de koopakte gezet.

Mogen andere geïnteresseerden ook een bod uitbrengen?
In overleg met de verkopende partij kan ervoor gekozen worden om toch biedingen van andere geïnteresseerden te laten uitbrengen. Maar het is dus aan de verkopende partij of ze wel of niet naar dit bod willen kijken. In de praktijk merken we dat de verkopers er vaak voor kiezen om het eerste serieuze bod met aandacht te behandelen, voordat ze ingaan op het bod van een eventuele andere geïnteresseerde partij. In dat geval legt de makelaar de verkoop even stil, zodat er volop onderhandeld kan worden.

De 4 verkoopfases
Het verkoopproces van een woning kun je eigenlijk onder verdelen in vier fases

  1. Beschikbaar
  2. Onder bod
  3. Verkocht onder voorbehoud van ontbindende voorwaarden
  4. Verkocht

Wanneer een woning onder bod staat, dan bevindt de verkoper zich dus in fase 2 van het verkoopproces. Maar op het moment dat de verkoper het bod van de koper heeft geaccepteerd en beide partijen hebben de voorlopige koopovereenkomst getekend, dan bevinden zij zich in fase 3. De woning is dan verkocht onder voorbehoud van ontbindende voorwaarden. Een ontbindende voorwaarde zou kunnen zijn, dat het huidige huis van de verkopende partij eerst verkocht moet worden. Maar ook een heel belangrijke ontbindende voorwaarde is de financiering. Dat betekent dat de hypotheekaanvraag nog goedgekeurd moet worden door de hypotheekverstrekker. Krijgt de kopende partij de financiering rond en de huidige woning is binnen de afgesproken termijn verkocht, dan belanden ze in fase 4 en is de woning verkocht!

Is de woning die onder bod staat je droomhuis?
Niet geschoten is natuurlijk altijd mis. En ondanks je nu weet dat de kans wellicht klein is dat de eerste serieuze gegadigde af zal haken, kan het toch voorkomen dat dat wel gebeurt! Laat ons weten dat je ook geïnteresseerd in de desbetreffende woning bent voor het geval dat de verkoop niet doorgaat. En anders beloven we je dat onze aankoopmakelaarsvan De Bree Makelaardij hun uiterste best zullen doen om een andere prachtige woning voor je te vinden!